Verkiezingsuitslag Gemeenteraad Dordrecht 2018

Verkizingsuitslag 2018 Dordrecht
Verkizingsuitslag 2018 Dordrecht

Uitgebreide Verkiezingsuitslag Gemeenteraad Dordrecht 2018

Verkiezingsuitslag Gemeenteraad Dordrecht 2018
P22-2_Gemeenteraad_Dordrecht_2018.pdf (9.06MB)
Verkiezingsuitslag Gemeenteraad Dordrecht 2018
P22-2_Gemeenteraad_Dordrecht_2018.pdf (9.06MB)



Uitslag Referendum Sleep wet Dordrecht 2018

Uitslag Referendum Sleepwet Dordrecht 2018
Uitslag Referendum Sleepwet Dordrecht 2018



Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Wij doen mee! Platform Turkse Dordtenaren

September 2017

Geachte leden van de verkiezingsprogramma commissie,

Het is bijna weer verkiezingstijd en alle partijen in Dordrecht zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. De lijsten worden samengesteld en er wordt hard gewerkt aan het schrijven van de verkiezingsprogramma’s.

Het Platform Turkse Dordtenaren (SPTD) wil graag een bijdrage leveren aan uw commissie met mogelijke onderwerpen en thema`s voor uw verkiezingsprogramma. Wij vinden het van groot belang dat ook de wensen van de Dordtenaren met een Turkse achtergrond een plaats krijgen in de verkiezingsprogramma`s van de politieke partijen. Wij vinden dat we op deze manier een positieve bijdrage leveren aan het verrijken en completer maken van uw verkiezingsprogramma.  

 Hierbij biedt het Platform Turkse Dordtenaren u het document `Gemeenteraadsverkiezingen 2018, Wij doen mee` aan. Dit document is het resultaat van ons oproep, begin september jl. aan de Dordtenaren met een Turks achtergrond om punten aan te leveren die zij van belang achten en mee willen geven aan de politieke partijen. Het document bevat een top tien lijst.   

 De respons op ons oproep was enorm! We kregen veel input van onze lid organisaties en hun achterban via mails, reacties via facebook en gesprekken op straat. We constateerden dat de gemeenteraadsverkiezing nu al leeft onder de Dordtenaren met een Turkse achtergrond en de behoefte om eigen wensen en verwachtingen kenbaar te maken aan de politiek.

We zijn enorm verheugd met de betrokkenheid van de Turkse Dordtenaren bij hun leefomgeving en hun stad. We hopen dan ook dat hun wensen en verwachtingen de nodige aandacht krijgt in uw verkiezingsprogramma.    

De onderwerpen zijn kort en beknopt weergegeven en zijn voorzien van oplossingsrichtingen.

 We wensen u veel leesplezier en veel succes met alle voorbereidingen.

 Namens het bestuur van het Platform Turkse Dordtenaren,

 I. Ozturk

Woordvoerder


 

 

De tien punten van de Turkse Dordtenaren

1. Polarisering

Vele Dordtenaren met een Turkse achtergrond maken zich zorgen over de polarisering in de samenleving; landelijk, maar ook lokaal. De ontwikkelingen in Turkije en de effecten hiervan op de Turkse gemeenschap in Nederland en de verslechterde relatie tussen Turkije en Nederland hebben hier sterk aan bijgedragen. Veel Turkse Dordtenaren worden op het werk, op straat, op school hiermee geconfronteerd. De al aanwezige negatieve kijk op de Moslim gemeenschap in Nederland en de weerslag hiervan op de politiek wordt alom met teleurstelling, boosheid en angst gevolgd. De Turkse Dordtenaren vragen de politiek om de komende periode hier serieuze aandacht aan te besteden. 

2. Discriminatie

Dordrecht is een prachtige stad met een grote diversiteit aan inwoners. Een stad waarin iedereen gelijkwaardig is en gelijke kansen krijgt, ongeacht ras, religie, geslacht, sexuele voorkeur, beperking of leeftijd. Desondanks zijn er anno 2017 nog steeds Dordtenaren die zich niet welkom voelen, die niet gelijkwaardig behandeld worden en die zich dus niet gelijkwaardig voelen. Veel van deze mensen ervaren discriminatie. Wat we met z`n allen in onze stad zeker niet moeten willen is discriminatie.

De thema-avond over discriminatie op 30 mei 2017 jl. heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat discriminatie in Dordrecht een groot probleem is die de sociale stabiliteit van de stad op langere termijn in gevaar kan brengen. Er is meer nodig dan de wettelijke taken op dit gebied. Het platform wil dat iedereen in Dordrecht een kans krijgt en stelt het volgende voor:

§ Het bestrijden van discriminatie is een top prioriteit van de gemeente (college) voor de komende periode.

§ De gemeente speelt een actievere rol in het creëren van gelijke kansen op de arbeidsmarkt;

-         de gemeente Dordrecht voert een actief antidiscriminatiebeleid binnen de eigen personele organisatie.

-         de sollicitatieprocedures in de eigen organisatie zijn vrij van discriminatie.

-         anoniem solliciteren, zowel intern als extern, is voor alle functies de standaard.

§ De gemeente Dordrecht stimuleert subsidie-ontvangende organisaties en bedrijven om een actiever antidiscriminatiebeleid te voeren. Indien binnen de keten- en netwerkpartners sprake is van een discriminatie worden ze gekort op subsidies. Voor bedrijven geldt dat ze worden uitgesloten van aanbestedingen.

§ De gemeente richt een platform discriminatie arbeidsmarkt op met vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, het MKB, zelforganisaties, de Kamer van Koophandel en eventuele andere partners. Dit platform bespreekt de stand van zaken met betrekking tot discriminatie op de arbeidsmarkt in de gemeente en zorgt ervoor dat maatregelen en initiatieven op elkaar aansluiten. 

3. Werkloosheid & stageproblematiek

-           a. Werkloosheid

`Er is bijna geen andere plek in Europa waar de arbeidskansen van allochtonen zo slecht zijn als in Nederland` kopte de Volkskrant op 19 maart 2016. In Dordrecht zijn de cijfers niet bekend, maar als Platform krijgen wij veel signalen dat de werkloosheid onder de Turkse Dordtenaren hoog is. Te vaak krijgen wij het verzoek of wij geen vacatures weten, omdat ze al vele sollicitatiepogingen hebben ondernomen die niet tot een baan heeft geleid. Vooral onder de jongeren is de werkloosheid erg hoog. Dit vinden wij erg jammer, omdat veel potentie en talent niet wordt benut. De kans is groot dat een deel van deze jongeren geen vertrouwen meer heeft in de toekomst en steeds meer uitgesloten raken van de samenleving.

Het platform stelt het volgende voor:

Aanpak werkloosheid onder jongeren wordt een prioriteit voor de volgende periode.

§ De gemeente verricht voor werkloze allochtonen extra inspanningen, samen met partners zoals werkgevers en werknemersorganisaties, zelforganisaties van allochtonen en biedt opleidingen zolang de werkloosheid onder deze groep onevenredig stijgt. De werkloosheid onder de allochtone Dordtenaren daalt de komende vier jaar met 25%.

§ In de samenwerking met de Drechtsteden pleit Dordrecht voor aandacht en extra middelen voor de bestrijding van de werkloosheid onder de allochtonen.

§ Projecten gericht op het terugdringen van de werkloosheid binnen de Drechtsteden wordt in samenwerking met de zelforganisaties gerichter gecommuniceerd. Vele projecten die nu in uitvoering zijn binnen de Drechtsteden gaan deze doelgroep voorbij, omdat ze hier niet bekend zijn.

§ De gemeente stelt een coördinator voor een werkgelegenheidsplan en het stagebeleid.

§ De gemeente formuleert als doelstelling dat de komende vijf jaar van alle bij de gemeente vrijvallende banen 15% wordt ingevuld door (jonge) allochtonen.  De jonge allochtonen worden hierbij ondersteund door een aanvullende opleiding met baangarantie.

b. Stageproblematiek

`Een op de zes allochtone studenten heeft last van discriminatie bij de sollicitatie voor een stageplek. Bij autochtone studenten ligt dit aantal op 3 procent`. Dat blijkt uit de Nationale Stagemonitor 2016 van stagebemiddelaar Studenten Bureau.

Een groot groep Turkse Dordtenaren heeft hier last van. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij jongeren door het niet vinden van een stage tijdelijk moeten stoppen met hun opleiding. Dit vinden wij onacceptabel en stellen het volgende voor:

§ Samen met het onderwijs, werkgevers, en met de migrantenorganisaties werkt de gemeente aan een oplossing voor dit probleem. De gemeente heeft hierin de regierol.

§ De gemeente creëert zelf meer stageplekken binnen de eigen organisatie.

§ Verlangt van organisaties die subsidie ontvangen meer stageplekken;

§ Er wordt zo nodig met scholen en het lokale bedrijfsleven afspraken gemaakt over een stagegarantie in geval van discriminatie bij het vinden van stages. 

§ In samenwerking met bijvoorbeeld het Antidiscriminatiebureau Radar kan een prijs worden ingesteld voor de onderneming met het beste diversiteitbeleid of de meeste inspanningen op het gebied van antidiscriminatie.

§ Aan scholen kan verzocht een gedragscode op te stellen en uit te dragen -onder meer in de schoolgids-, die discriminatie op school verbiedt en die geen discriminerende bepalingen bevat.

4. Meer diversiteit binnen het personeelsbeleid van de maatschappelijke organisaties

Vele maatschappelijke organisaties in Dordrecht ontvangen subsidie met als doel om kwaliteit te leveren in hun diensten aan alle Dordtenaren. Helaas zien we dat nog niet alle organisaties qua personeelsbestand een afspiegeling zijn van de samenleving. Hiermee wordt niet alle doelgroepen optimaal bereikt en wordt tevens kwalitatief goed opgeleide mensen met een ander afkomst en hun talent onderbenut. Deze mensen fungeren ongetwijfeld als rolmodellen. Er moet meer kleur komen in het personeelsbeleid van deze organisaties.

§ Dit zou gestimuleerd worden door bewustmaking van deze organisaties, maar effectiever is om in de subsidieverlening hierover eisen te stellen. 

 5. Schrappen woord allochtoon-autochtoon

Termen Allochtoon- autochtoon afschaffen in beleidsstukken en vervangen door Turkse Dordtenaren, Marokkaanse Dordtenaren en in z`n algemeenheid Dordtenaren van een ander afkomst. De lading van het woord allochtoon is te negatief geworden en het zet de allochtoon versus autochtoon wat niet de bedoeling is. Allochtoon wordt als synoniem gezien voor `niet geïntegreerd zijn`. Vele Turkse Dordtenaren hebben steeds meer moeite met het woord allochtoon.

6. Sociale dienst

Klantvriendelijkheid

De dienstverlening door de medewerkers van de sociale dienst wordt heel vaak als niet klantvriendelijk ervaren. Mensen hebben het gevoel dat ze worden afgesnauwd. Er is te weinig oog voor individuele gevallen en maatwerk. Men zwaait te snel met regeltjes.

Succesverhalen beter benutten

Een effectieve manier om mensen te motiveren werk te zoeken of de stap naar ondernemerschap te nemen is het inzetten van good practices. Succesverhalen van mensen die zelf in de bijstand zaten heeft meer effect dan een motiverend gesprek van een jobcoach of coach re-integratietraject. Bij de workshops zouden deze mensen meer ingezet moeten worden.

7. Beter aanbod aan schoolverlaters 

Bij (Turkse) jongeren tussen de 17 - 18 jaar die zonder diploma van school gaan is de kans groot dat ze op het slechte pad belanden. Zij verdienen een tweede kans. Er moet meer aanbod komen van beroepsopleidingen/trajecten aan deze jongeren; Bij (Turkse) jongeren tussen de 17 - 18 jaar die zonder diploma van school gaan is de kans groot dat ze op het slechte pad belanden. Zij verdienen een tweede kans. Er moet meer aanbod komen van beroepsopleidingen/trajecten aan deze jongeren;

Jongeren die tussen de 17-19 jaar van school komen zonder diploma horen een tweede kans te krijgen. De kans is groot dat deze jongeren in de (financiële) problemen geraken en de verkeerde pad op gaan. In Dordrecht wordt hier werk van gemaakt, maar volgens de signalen die wij krijgen is dit niet voldoende en veel Turkse jongeren worden niet bereikt. Er moet een intensievere aanpak op deze jongeren met meer maatwerk komen. Te denken valt aan het aanbieden van beroepsopleidingen/trajecten waar  een grote kans op een baan berust. 

8. Meer speelvoorzieningen in de wijk/buurten

Veel Turkse Dordtenaren beklagen over het feit dat in de directe leefomgeving weinig tot geen speelvoorzieningen zijn voor de kinderen. Kinderen komen weinig naar buiten met als gevolg dat de motorische- en sociale ontwikkeling van het kind achter blijft. De wens is dat in de komende periode meer speelvoorzieningen in de buurten komen.

  9. Aanpak hangjongeren & dealers

Hangjongeren veroorzaken veel overlast. Wij vinden dat er weinig gebeurt om dit probleem daadkrachtig aan te pakken. Daarnaast worden steeds meer jongeren in de leeftijd van 12 – 16 jaar ingezet om te dealen. Dit vereist een harde aanpak van de `grote jongens` die de buurten onveilig maken, maar ook de toekomst van de jongeren in gevaar brengen. Naast de harde aanpak van de `grote jongens` is meer voorlichting en ondersteuning aan de ouders van essentieel belang. De ouders staan machteloos en kunnen hun kinderen alleen niet aan. De jonge jongens dienen anderzijds bewuster gemaakt te worden van de gevolgen van hun gedragingen en acties.

  10. Bruisende Grote hoofd

Het gebied rondom het Grote hoofd is een van de mooiste gebieden van Dordrecht, maar helaas is dat geen grote trekpleister voor bezoekers van buiten de stad. De gemeente kan dit gebied i.s.m. met de aanwezige horeca en creatieve geesten ontwikkelen tot een bruisende ring rond de binnenstad.